MÜSİAD GENEL BAŞKANI MAHMUT ASMALI: AFRİKA GELECEKTİR, GELECEK AFRİKA

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Afrika Pazarı'nda Küresel Başarı İçin İşbirliği" konulu 6. WCI Dünya Sektörlerarası İşbirliği Forumunda değerlendirmelerde bulundu. MÜSİAD'ın bölgesel çalışmalarını paylaşan Başkan Asmalı, Türkiye-Afrika ilişkilerinin güçlenerek büyüdüğünü belirtti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Afrika Pazarı'nda Küresel Başarı İçin İşbirliği" temasıyla düzenlenen 6. World Cooperation Industries Forum (WCI Forum) Dünya Sektörlerarası İşbirliği Forumunda değerlendirmelerde bulundu. MÜSİAD'ın bölgesel çalışmalarını paylaşan Başkan Asmalı, Türkiye-Afrika ilişkilerinin güçlenerek büyüdüğünü belirtti. 

"Afrika gelecektir, gelecek Afrika'dır"

Afrika bölgesi ve Türkiye arasındaki tarihi bağlara da değinen Genel Başkan Asmalı, Türkiye ile bölge arasındaki ticaretin her geçen gün arttığını işaret etti. Başkan Asmalı, Afrika'yı birlikte kazanmak ve birlikte kalkınmak için önemli bir bölge olarak gördüklerini dile getirerek, "İnanıyoruz ki Afrika gelecektir ve gelecek Afrika’dadır" dedi:

"Afrika için bakış açımız ise birlikte kazanmak, birlikte kalkınmak, birlikte büyümek ve insanlarımızın refahını birlikte artırmak olacaktır. Çünkü tarihi ilişkilerimizin çok derin ve köklü olduğu Afrika ülkelerini yakın komşularımız ve dostlarımız olarak kabul ediyoruz. İnanıyoruz ki Afrika gelecektir ve gelecek Afrika’dadır. MÜSİAD olarak Türkiye ekonomisinin özellikle hizmet ihracatının artması ile 2023 yılında, 250 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağına inanıyoruz. Hatta bu rakamın, 300 milyar dolar seviyesine çıkabileceğini öngörüyoruz. Bunun için MÜSİAD üyesi ihracatçılar ile gerçekleştirdiğimiz özel araştırma kapsamında üç temel strateji belirledik: Katma değerli, yüksek teknolojili ürünlerin ihracatına yönelik stratejilere ağırlık vermek, yurt dışı lojistik merkezlerine odaklanarak bu kapsamda her türlü altyapı sürecini güçlendirmek ve son olarak e-ihracat ve mikro ihracatı desteklemek... İhracatımızın kalıcı bir şekilde artış kaydetmesi, dış ticaret fazlası veren bir ülke niteliğine kavuşmamız ve sürdürülebilir bir büyüme için; Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya bütün muhtemel yeni ihracat pazarlarına talibiz." 

"Türk firmaları Afrika kıtasında 1150'den fazla proje üstlendi"

Genel Başkan Asmalı, WCI Forum'un Türk ve Afrikalı iş insanları arasındaki iş birliğini güçlendirdiğine atıfta bulunarak, Türkiye'nin bölgede yürüttüğü projeleri sıraladı. "2021 yılı itibariyle Türk firmaları Afrika kıtasında 70 milyar dolar değerinde 1150’den fazla proje üstlendi" diyen Başkan Asmalı, "Afrika ülkeleri ile ilişkilerimiz derinlik kazanıyor ve iş birliği zeminleri gittikçe güçleniyor" ifadelerini kullandı:

"WCI Forum, 6’ncı Dünya Sektörlerarası İş Birliği Forumu kapsamında Türkiye’den 200 firma temsilcisi ve Afrika nüfusunun yüzde 80’inden fazlasını oluşturan 41 ülkeden, 500’ün üzerinde iş insanı ile bir araya gelmek; bu noktada ülkemize yeni iş birliklerinin kapısını açacak. Afrika pazarlarında, katma değerli ürünlerimizle tedarik zincirinin her aşamasında daha geniş yer alabilmek için yatırımlarımızı çeşitlendirerek artıracağız. 1,5 milyara yaklaşan nüfusu, yıllık 1 trilyon doları zorlayan ithalat potansiyeli ile Afrika, yeni pazar arayışı içerisindeki ülkelerin en stratejik hedeflerinden biri olarak dikkat çekiyor. Yatırım vizyonu, kazan kazan yaklaşımı ve yeni iş birlikleri kurulması noktasında Türkiye, sahip olduğu güçlü ve olumlu marka algısıyla Çin, AB Ülkeleri, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore gibi rakip ülkelere göre çok daha güçlü bir konuma sahip. Sözgelimi, 2021 yılı itibariyle Türk firmaları Afrika kıtasında 70 milyar dolar değerinde 1150’den fazla proje üstlendi. 43 büyükelçiliğimizin aktif olduğu kıtanın diploması liginde; ABD, Çin ve Fransa’nın ardından Afrika’da en çok büyükelçiliği olan dördüncü ülkeyiz. Çok yollu diplomasinin etkin aktörleri olarak bizler de ticaret diplomasisini merkeze alarak kıtada barış, iş birliği ve istikrara daha çok katkıda bulunacağız. Türk Hava Yolları’nın Afrika’nın 41 ülkesinde 61 noktaya düzenli uçuş sağlıyor olması da Türkiye-Afrika arasındaki dış ticaret ilişkilerine farklı bir dinamizm kazandırıyor. 2000’li yılların başında “Merhaba Afrika” diyorduk. Şimdi ise Afrika ülkeleri ile ilişkilerimiz derinlik kazanıyor ve iş birliği zeminleri gittikçe güçleniyor."

Türkiye-Afrika ticaret hacmi yükseliyor

Programda yaptığı konuşmada Türkiye'nin bölgesel çabalarının ticaret hacmine doğrudan etki ettiğini dile getiren Başkan Asmalı, "Yakın gelecekte Türkiye-Afrika arasındaki ticaret hacminin, ortak gayretlerimizle, önce 50 milyar dolara sonra da 75 milyar dolara yükselmesini temenni ediyorum" dedi. MÜSİAD Genel Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

"Afrika’dan önemli isimlerin katılacağı 6’ncı Dünya Sektörlerarası İş Birliği Forumu’nun, Türkiye’nin sahip olduğu katma değerli üretim vizyonunu en etkili biçimde göstereceğine inanıyorum. Afrika’da 30 ülkeye 50’den fazla ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanımızın şu sözünü burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum: Afrika'da kapısı çalınmadık dost, yarası sarılmadık gönül, iş birliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz, bırakmayacağız. Afrika’yla ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolar iken bugün 30 milyar doları aştı. Kıtada 25 bin Afrikalı kardeşimize istihdam sağlayan Türk firmalarının yatırımları ise 6 milyar dolara ulaştı. Yakın gelecekte Türkiye-Afrika arasındaki ticaret hacminin, ortak gayretlerimizle, önce 50 milyar dolara sonra da 75 milyar dolara yükselmesini temenni ediyorum."