İŞ, EKONOMİ, SANAYİ VE TİCARET DÜNYASI VİZYONER’23’TE BULUŞTU

Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi’nin (MÜSÄ°AD) 2015 yılından bu yana her iki yılda bir, ulusal ve uluslararası arenada prestijine deÄŸer katmak ve marka deÄŸerini yükseltmek adına düzenlediÄŸi MÜSÄ°AD VÄ°ZYONER zirvesi, “BÄ°Z’Ä°N GÜCÜ” mottosuyla TÄ°M Show Center’da gerçekleÅŸti.

Ä°ÅŸ dünyasının geleceÄŸi, 4 Kasım 2023’te TÄ°M Show Center’da gerçekleÅŸen Vizyoner’23 Zirvesi’nde masaya yatırıldı. GeleceÄŸin iÅŸ dünyasının gerektirdiÄŸi deÄŸiÅŸiklikleri ele alarak iÅŸ dünyasının liderlerini ve düÅŸünürlerini bir araya getiren Vizyoner’23, dört baÅŸlık ışığında ve “Biz’in Gücü’’ mottosu ile gerçekleÅŸti. “Teknoloji’de Biz’in Gücü”, “GiriÅŸimde Biz’in Gücü”, “Dünyayı DeÄŸiÅŸtirmede Biz’in Gücü”, “DeÄŸerlerde Biz’in Gücü” baÅŸlıklarında gerçekleÅŸen oturumlarda katılımcılara zengin bir içerik sunuldu.

Zirve, alanında önemli baÅŸarılara imza atmış birbirinden deÄŸerli isimleri ağırlarken Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Baykar Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Selçuk Bayraktar’ın yanı sıra Eski Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Türker Kılıç, Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Next Akademi kurucusu Levent Erden, A Milli Futbol Takımının baÅŸarılı Teknik Direktörü Vincenzo Montella da zirveye konuÅŸmalarıyla renk kattı.

SANAYÄ° VE TEKNOLOJÄ° BAKANI MEHMET FATÄ°H KACIR: “ÜLKEMÄ°Z, 101 TEKNOPARKINDA, 9 BÄ°N 800’ÜN ÜZERÄ°NDE GÄ°RİŞİMÄ° Ä°LE TEKNOLOJÄ° GELÄ°ÅžTÄ°RME YOLCULUÄžUNU SÜRDÜRÜYOR”

MÜSÄ°AD Vizyoner'23 Zirvesi'nin açılışında konuÅŸan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 21 yılda, yerli ve milli bir anlayışla CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın liderliÄŸinde birçok alanda büyük atılımlar gerçekleÅŸtirildiÄŸine dikkat çekerek ÅŸöyle konuÅŸtu: "20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken, bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayisi ihracatından bahsediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu rakamı daha da artırmak adına çalışmayı sürdürüyoruz. Sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek planlı sanayi altyapıları kurduk. Özel sektörün yatırım iÅŸtahını artıracak teÅŸvik paketleri uyguladık. Yerel kalkınma dinamiklerini harekete geçirirken; devlet desteklerini sanayi sektörüne, KOBÄ°’lere, akademisyen ve giriÅŸimcilere sunduk. Bugün ülkemiz, 101 teknoparkında, 9 bin 800’ün üzerinde giriÅŸimi ile teknoloji geliÅŸtirme yolculuÄŸunu sürdürüyor. 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezimizle birlikte 222 bin kiÅŸilik büyük bir AR-GE ordusuna sahibiz. 2002 yılında 36 milyar dolar seviyelerinde ihracatımız vardı. Bugün ise 254 milyar dolarlık rekor bir ihracattan söz ediyoruz. Bu ihracatın yaklaşık 240 milyar dolarını da imalat sanayii oluÅŸturuyor" bilgisini veren Kacır, “Milli gururumuz TOGG'da uyguladığımız yaklaşımı farklı alanlara da taşıyarak benzer baÅŸarı hikayelerinin sayısını artırmayı hedefliyoruz.”

TÄ°CARET BAKANI ÖMER BOLAT:  “BAKANLIÄžIMIZIN 2024 YILI BÜTÇESÄ°NÄ° VE Ä°HRACAT DESTEKLERÄ°NÄ° EN AZ 2 KATINA ÇIKARIYORUZ”

Ticaret Bakanı ve MÜSÄ°AD'ın eski genel baÅŸkanlarından Ömer Bolat, Vizyoner'23'teki konuÅŸmasına "Çalışma hayatının üçte ikisi, ömrünün yarısı MÜSÄ°AD’daki görevleri ile geçmiÅŸ bir kardeÅŸiniz ve ÅŸimdi 5 aydır Ticaret Bakanı olarak, ÅŸu an bu kürsüde konuÅŸuyor olmamın anlamı bende çok derindir" sözleriyle baÅŸladı. "Küresel ekonomide yaÅŸanan dönüÅŸüm sürecinde uluslararası ticaretin geleneksel yapısı önemli ölçüde deÄŸiÅŸmiÅŸ, ticaretin konusu emek yoÄŸun sektörlerden teknoloji yoÄŸun sektörlere kaymıştır. Ürünlerin dijital ve yeÅŸil çözümler sunmasının rekabetçilik için ana kriter haline geldiÄŸi, yeÅŸil ekonomilere yönelik eÄŸilimin arttığı bir dönemdeyiz" ÅŸeklinde konuÅŸan Bolat ÅŸunları söyledi:

"100. yılını geçen hafta kutladığımız Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında çok ÅŸey baÅŸardık. Birlikte en olmazı baÅŸardık. Bunu; birlikte yaptık, BÄ°R’imiz hepimiz için diyerek, BÄ°Z diyerek baÅŸardık. Bunu; Çanakkale’de yaptık, KurtuluÅŸ Savaşı’nda yaptık, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki sanayileÅŸme hareketinde, planlı dönemdeki kalkınma çabasında, 80’li yıllardaki dışa açılma sürecinde yaptık. Ve son 21 yılda orkestra ÅŸefimiz SaygıdeÄŸer CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ERDOÄžAN’ın güçlü liderliÄŸinde yapılan dev yatırımlarla, altyapısı ve üstyapısı ile, eÄŸitim ve saÄŸlık sistemi ile, sanayisi ve tarımı ile, turizm sektörü ve ihracatı ile büyük bir ekonomi ve güçlü bir ülke haline geldik, askeri ve siyasi alanda dünyada saygın bir konuma geldik.”

MAHMUT ASMALI: “YERLÄ° ÜRETÄ°MÄ° GÜÇLENDÄ°RMELÄ° VE DESTEK OLMALIYIZ”

“MÜSÄ°AD, 12 genç giriÅŸimcinin, ‘Yüksek Ahlak Yüksek Teknoloji’ ufku ve Türk iÅŸ dünyasının yerli ve milli gücü olma hedefiyle, 1990 yılında kurulan bir sivil toplum kuruluÅŸudur. MÜSÄ°AD bir aile ocağıdır. Biz burada piÅŸeriz, geliÅŸiriz, güçleniriz ve alın terinin baÅŸarısını tüm dünyaya taşırız. MÜSÄ°AD, müstakildir geleceÄŸi dönüÅŸtürür, dürüsttür hakka hukuka riayet eder, samimidir her ÅŸeyden önce vatanını ve milletini önceler” sözleriyle konuÅŸmasına baÅŸlayan MÜSÄ°AD Genel BaÅŸkanı Mahmut Asmalı ÅŸunları kaydetti:

“Hepimizin çok iyi bildiÄŸi gibi, siyasette ve diplomaside güçlü olmak istiyorsak bunun yolu ekonomik güce sahip olmak ve ekonomik bağımsızlıktan geçiyor. Bu nedenle MÜSÄ°AD olarak her zaman vurguladığımız gibi; yerli üretimi güçlendirmeli ve destek olmalıyız.  Bununla birlikte bizleri güçlü kılacak en önemli unsur ise ‘bir ve beraber’ olmamızdır. Sen, ben, o deÄŸil; ancak Biz olursak kendi gücümüzü ortaya çıkarabiliriz. Ancak biz olursak hiçbir güç önümüzde duramaz ve gerçek söz sahibi bizler oluruz. Beraber ve güçlü olursak, yaÅŸanan savaÅŸa ve insanlık dramına müdahale edebiliriz. Filistin’deki kardeÅŸlerimize destek olmak istiyorsak güçlü olmalıyız. Kısacası; Biz’in gücüne ve kudretine inanmalıyız”

ASMALI: “TÜRKÄ°YE HEM BÖLGESEL HEM KÜRESEL ANLAMDA BÜYÜK BÄ°R GÜÇ”

Asmalı konuÅŸmasında, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girdiÄŸimiz Türkiye Yüzyılında; 905 milyar dolarlık milli geliri, 255 milyar dolar seviyesini geride bırakan ihracatı ve istihdamda 31 milyonu aÅŸan iÅŸgücü piyasasıyla Türkiye, hem küresel hem de bölgesel anlamda büyük bir güce dönüÅŸmeyi baÅŸarmıştır. Ülkemiz; mevcut imalat potansiyeli, esnek üretim kapasitesi, nitelikli insan gücü ve büyük piyasalara yakınlığı sayesinde, ciddi bir üretim üssü konumuna yükselmiÅŸtir. Ä°hracat bayrağını 200’den fazla ülkeye ulaÅŸtıran, ekonomiden altyapı ve ÅŸehirleÅŸmeye, eÄŸitimden saÄŸlığa kadar birçok sahada oldukça büyük atılımlar yapan Türkiye’nin, bu baÅŸarısını önümüzde dönemde de sürdüreceÄŸine ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceÄŸine olan inancımız tamdır” dedi.

BAYKAR YÖNETÄ°M KURULU BAÅžKANI SELÇUK BAYRAKTAR: “20 YILDA YÜZDE 85 DIÅžARIYA BAÄžIMLILIKTAN YÜZDE 20 DIÅžARIYA BAÄžIMLILIÄžA KADAR DÜÅžÜRMÜÅž OLDUK”

Vizyoner’23’te bir sunum gerçekleÅŸtiren BAYKAR Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Selçuk Bayraktar, marka hikâyesini ve vizyonunu katılımcılarla paylaÅŸtı. Dünyaya damgasını vuran bir yüksek teknolojiyi Baykar'ın tek başına 33 ülkeye ihraç ettiÄŸini belirten Bayraktar, "Türkiye, dünyada en yakın rakibinden (ABD'li) 5 kat daha fazla bilinen SÄ°HA'ları üretmiÅŸ durumda. Teknolojiyi kullanma açısından bakacak olursanız Türk orduları SÄ°HA'larla kazanılan ilk savaşı da Bayraktar TB2 ile kazanmış durumda" diye konuÅŸtu. Bayraktar TB3 ÅŸu anda havada, üçüncü uçuÅŸ testi yapılıyor diyen Bayraktar, TEKNOFEST ilk yılından itibaren çok büyük bir teveccüh gördü, dünya rekorlarını kırdı. Dünya rekorlarından sonra kendi rekorlarını açık ara farkla kırmaya devam etti. Cumhuriyet'imizin 100. yılında 4,5 milyon ziyaretçi ağırladık" diye konuÅŸtu.

ÅžEKÄ°B AVDAGÄ°Ç: “TÜRKÄ°YE'NÄ°N 2022'DE BÄ°LGÄ° VE Ä°LETİŞİM TEKNOLOJÄ°LERÄ° SEKTÖRÜ Ä°HRACATI 2 MÄ°LYAR DOLARA YAKLAÅžTI”

Vizyoner’23 Zirvesi açılışında konuÅŸan Ä°stanbul Ticaret Odası (Ä°TO) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Åžekib Avdagiç, toplantıda bulunmaktan mutluluk duyduÄŸunu söyleyerek ÅŸunları kaydetti:  “Ticarete hayat veren Türkler rollerine yeniden geri dönüyorlar. Dünyada teknolojik ilerlemenin çok hızlı ÅŸekilde gerçekleÅŸtiÄŸi bir süreci yaşıyoruz dijital çaÄŸda dönüÅŸümün mutlak gereklilik haline geldiÄŸi bir yüzyılda Türkiye dijital ekonomiyi kuruyor.  Bu amaçla her türlü altyapıyı özellikle son 20 yılda çok etkili ÅŸekillerde geçti.” Teknolojik ilerlemenin çok hızlı gerçekleÅŸtiÄŸi bir süreçten geçildiÄŸini belirten Avdagiç, "Dijital çaÄŸda, dönüÅŸümün mutlak gereklilik haline geldiÄŸi bir yüzyılda, Türkiye dijital ekonomiyi kuruyor ve uluslararası rekabet argümanı olarak dijitali ve teknolojiyi vurguluyor. Bu amaçla her türlü altyapıyı hızla hayata geçiriyor. Türkiye'nin 2022'de bilgi ve iletiÅŸim teknolojileri sektörü ihracatı 2 milyar dolara yaklaÅŸtı." diye konuÅŸtu.

VÄ°ZYONER'23 Ä°CRA KURULU BAÅžKANI HASAN EKMEN: “KOLEKTÄ°F HAREKETÄ°N OLDUÄžU YERDE ETKÄ°LÄ° VE SÜRDÜRÜLEBÄ°LÄ°R BÄ°R BAÅžARI DOÄžAR

Vizyoner''23 Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Hasan Ekmen açılış konuÅŸmasında: HedeflediÄŸimiz Türkiye Yüzyılı’nda bu doÄŸrultuda baÅŸarıyı mümkün kılmanın, en baÅŸta içerisinde bulunduÄŸumuz dünyayı anlamak ile mümkün olacağını ifade etmek gerekir.  Kolektif hareketin olduÄŸu yerde etkili ve sürdürülebilir bir baÅŸarı doÄŸar.Vizyoner’23 Zirvemizin her bir baÅŸlığında içerisinde bulunduÄŸumuz dünyayı anlayacak ve anlamlandırarak,

Teknolojide Biz’in Gücü ile geliÅŸmeleri bir üst seviyeye çıkarmayı,

Dünyayı DeÄŸiÅŸtirmede Biz’in Gücü ile sürdürülebilir bir gelecek oluÅŸturmayı,

GiriÅŸimde Biz’in Gücü ile çarpanı yüksek ve baÅŸarılı giriÅŸimler elde etmeyi ve

DeÄŸerlerde Biz’in Gücü ile insana yeniden baÄŸlanmayı hedefledik.dedi.

Kolektif hareketin gücüne dikkat çekildi

Vizyoner zirvelerinin 2015 yılında “Gelecekle Ä°ÅŸ Yapmak”, 2017 yılında “DönüÅŸüm”, 2019 yılında “Dijital Gelecek” ve 2021 yılında “Fark Et” temaları üzerine ÅŸekillendirildiÄŸini belirten Vizyoner23 Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Hasan Ekmen, açılış konuÅŸmasında kolektif hareketin gücüne dikkat çekti. Ekmen açılış konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi: “Günümüzün karmaşık ve hızla geliÅŸen ortamında, hiç kimse tüm cevaplara sahip deÄŸildir. Hiçbir bilim insanı kendi alanındaki tüm bilgiye sahip olamaz. Yalnızca kağıt pipet kullanarak dünyayı kurtaramazsınız. Åžimdiye kadar yazılmış 130 milyon kitabı tek başınıza okuyamazsınız. Ve bir, hiçbir zaman binden büyük deÄŸildir.”