GENEL BAŞKAN ASMALI: MÜSİAD OLARAK ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yıllık Değerlendirme Toplantılarının ikincisi, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımlarıyla MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

MÜSİAD, her yılın ilk ayın ilgili Bakanlar ile gerçekleştirdiği toplantıların bu yıla ait ikincisini MÜSİAD Genel Merkezi’nde Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Bakan Yardımcılarından oluşan ekibi ile gerçekleştirdi. Ticaret Bakan Yardımcıları Özgür Volkan Ağar ve Mahmut Gürcan’ın katıldığı toplantıda ticaret hayatına yönelik sorunlar görüşüldü, ortak akıl ile istişarelerde bulunuldu.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’nın açılış konuşmalarıyla başlayan program, Bakan Bolat’ın sunum ve açıklamalarıyla devam etti. Ardından soru-cevap bölümü ve genel istişare bölümü Bakan Bolat, Bakan Yardımcıları Özgür Volkan Ağar, Mahmut Gürcan ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’nın başkanlığında gerçekleşti.

“MÜSİAD olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız”

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, programda yaptığı konuşmasının başında Gazze’de yaşanan katliama değinerek, İsrail’i bir kez daha lanetlediğini söyledi. Gazze’deki durumun hiçbir zaman akıllardan çıkmamasını ve her daim bunun gündeme getirilmesi gerektiğini aktaran Asmalı, “Gündemden düşmesine izin vermeyeceğiz. Filistin ve Gazze meselesini her platformda anlatmaya, Filistinli mazlum kardeşlerimizle beraber olmaya ve kampanyalar yürütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

MÜSİAD’ın geçmişten bugüne iç ticaret ve dış ticarete yaptığı katkılardan bahseden Asmalı, hep daha iyisini yapmaya çalışacaklarını vurgulayarak, “Türkiye Yüzyılı’nın adına yaraşır bir başlangıç yapması için her zaman olduğu gibi elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

Asmalı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler, iş adamları ve ticaret erbabı olarak helal kazancın yanında ülkemizi ekonomik olarak daha yukarılara taşımanın hevesi ve sevdası içindeyiz. Bu yüzden bizlere düşen, ülkemizin kalkınması için çalışmak; daha fazla üretmek, yatırım yapmak ve bu sayede istihdam sağlamaktır.

Allah’a şükürler olsun, MÜSİAD olarak, istihdam sağlamak ve yatırımı arttırmak anlamında bugüne dek birçok güzel çalışmaya imza attık. 2024 yılında ve sonraki dönemlerde de bu çalışmalarımız, Allah’ın izniyle artarak devam edecektir.”

“Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor”

Genel Başkan Asmalı, programda yaptığı konuşmasında geleneksel olarak MÜSİAD üyeleriyle yapılan yıl sonu anketinin rakamlarını da paylaştı. Üyelerinin ticari hacimleri, kâr oranları ve 24 farklı sorudan oluşan anketin yanıtlarıyla, Türkiye ekonomisi verilerinin eş değer olduğunu vurgulayan Asmalı sözlerini şöyle sürdürdü:

““Asrın felaketi” olarak nitelendirilen bu depremlere karşın, yılın ilk çeyreğinde %4 büyüyerek büyük bir direnç gösteren Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde de bu performansını sürdürmüş ve %3,9 oranında büyüyerek küresel ekonomi içerisinde pozitif ayrışmayı başarmıştır. Nihayet yılın üçüncü çeyreğinde %5,9 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, bu dönemde Hindistan’ın ardından G20’nin en çok büyüyen 2’nci ülkesi olmayı başarmış ve böylece aralıksız 13 çeyrek boyunca büyüme kaydederek önemli bir başarıya imza atmıştır. Öncü ekonomilerle birlikte ülkemizin de enflasyon sorunuyla yüzleştiği ve parasal sıkılaşma sürecinde olduğu böyle bir dönemde, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının artması takdir edilmesi gereken bir gelişmedir.
Üyelerimize yönlendirdiğimiz ilk soru, 2023 yılında iç satışlarının önceki yıla kıyasla ne yönde değiştiğiydi. Bu soruya anketimize katılan üyelerimizin % 42,4’ü “Arttı” cevabını verirken, “Azaldı” cevabını verenlerin oranı % 39,7’dir. Hatırlanacağı gibi yılın ilk 9 ayına ilişkin % 5,9’luk GSYİH büyümesinde iç tüketimin katkısı 10,5 puan olmuş, buna karşın 3’üncü çeyrekteki zayıflama dikkat çekmişti. Bu bağlamda ankete katılan üyelerimizin % 42,4’ünün Türkiye ekonomisinin iç talep kaynaklı büyümesine destek verdiğini ifade edebiliriz.”

“2024 için hedefimiz 375 milyar dolar”

Türkiye’nin 1980 ve 2023 yılları arasındaki değişimine vurgu yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘’1980 yılında 67,5 milyar dolar millî geliri, 262 bin kayıtlı şirketi, sadece 1000 adet ihracatçısı olan ve toplamda 2,9 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeydik. Daha sonra 2023 yılında, 1,1 trilyon dolar millî geliri 12.521 dolar kişi başı millî geliri, 140 bin ihracatçısı ve 255,8 milyar dolar ihracatı, 2 milyon 346 bin şirketi, 2 milyon 224 bin esnafı olan bir ülke olmayı başardık’’ dedi.

Bakan Bolat konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Cumhurbaşkanımızın geçen hafta açıkladığı gibi, 2023 yılında Türkiye’nin toplam mal ihracatı 255,8 milyar dolar olmuş ve bu Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, 2024 yılı için mal ve hizmetler ihracatımızın toplamda 375 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. Savunma sanayi ihracatımız 2002’de yalnızca 248 milyon dolar iken, 2023 yılına geldiğimizde tam 21 kat artışla 5,5 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. Bu dönemde firma sayımız da 40 kat artışla 56’dan 2 binin üzerine çıkmıştır. Sadece bu başlıklara baktığımızda bile Türkiye’nin çehresinin değiştiğini anlıyoruz. Bundan sonra da siz değerli iş insanları ve dostlarımızın desteğiyle ülke kalınması için belirlediğimiz hedeflere koşar adım gitmeye devam edeceğiz.

Ticaret Bakanlığı olarak, iş dünyamıza ihtiyaç duydukları her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. KOBİ’lerimizden başlamak üzere her seviyede ihracatçımıza; ihracata hazırlık aşamasından pazarlamaya, yurt dışı dağıtım kanalları oluşturmaktan küresel marka olmaya kadar ihracatın her aşamasına, her adımına destek sağlıyoruz.

Bu kapsamda, mal ihracatına yönelik olarak firmalarımıza 2023 yılında 11,7 milyar lira destek sağladık. 2024 yılında bu rakamı çok daha artırarak yaklaşık iki katına çıkaracağız. Hizmet ihracatı noktasında ise firmalarımıza bilişim, teknik müşavirlik, dizi – film, sağlık, lojistik ve eğitim sektörleri başta olmak üzere bu yıl toplamda 2,5 milyar liranın, 2012’den beri ise 5 milyar liranın üzerinde destek sağladık. 2024 yılında 5,1 milyar TL’lik bir kaynağı hizmet ihracatçısı firmalarımıza ayırdık.

İhracatçı firmalarımızın finansmana erişim imkânlarını genişletmek ve desteklemek amacıyla, Türk EXİMBANK ve İGE A.Ş. ile yoğun bir mesaiyle çalışarak ihracatçılarımızın hem krediye hem de kredi için kefalete erişimlerini kolaylaştırıyoruz. Bu adımların yanı sıra, Bakanlığımızın Merkez Bankamız ile yürüttüğü ortak çalışmalar neticesinde, reeskont kredilerinin günlük limitini 10 kat artışla 3 milyar TL’ye çıkardık. Yine bu kapsamda, ihracatçılarımıza politika faiz oranı altında reeskont kredisi kullanım imkânı tanıdık. Bölgemizdeki jeopolitik riskler ne kadar artmış olursa olsun, bizim yegâne amacımız ülkemizin ekonomik ve ticari kazanımlarını korumak ve daha da geliştirmektir.”

Program, açılış konuşmalarının ardından MÜSİAD üyelerinin, Bakan Bolat, Bakan Yardımcıları ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ile yaptığı istişare toplantısıyla devam etti. Ticari hayattaki sektörel ve ihracat sorunlarıyla alakalı soruların iletildiği toplantıda ortak akıl vurgusu yapıldı.