TOPRAKTAN GELECEĞE TÜRKİYE YÜZYILINDA ÜRETİM ZİRVESİ MERSİN'DE GERÇEKLEŞTİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu tarafından, 10 Şubat Cumartesi günü Mersin Divan Hotel’de “Topraktan Geleceğe Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi" gerçekleştirildi.

10 Şubat 2024, Cumartesi günü Mersin Divan Hotel'de düzenlenen “Topraktan Geleceğe Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesine, T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Genel Başkanımız Mahmut Asmalı ve Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen'in de katılımlarıyla gerçekleşti. Topraktan Geleceğe Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesin'de konuşma yapanT.C. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı,yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Biz 2023'te planlı tarımla ilgili bütün yasal düzenlemeleri bitirdik. O dönemden itibaren bunun alt çalışmalarını da yaptık. Şu anda bütün arkadaşlarımız nisan ayı itibarıyla kendi iç süreçlerini de bitirecekler ve sahada konuşmaya, anlatmaya başlayacağız. Tarım politikalarımızı hem bugüne hem bundan sonraki döneme yani gelecek kuşaklara bırakacak bir vizyonla oluşturduk ve 2023'te planlı tarımla ilgili bütün yasal düzenlemeleri bitirdik. O dönemden itibaren bunun alt çalışmalarını da yaptık. Şu anda bütün arkadaşlarımız nisan ayı itibarıyla kendi iç süreçlerini de bitirecekler ve sahada konuşmaya, anlatmaya başlayacağız."

Tarım politikalarının gelecek kuşaklara aktarılması

"Dünya nüfusu 2050'de 10 milyar olacak. Türkiye'nin 2050 nüfusu 105 milyon... Gelecek bir o kadar misafiri de düşünürsek 2050'de en az 210 milyonluk nüfusun gıda ve su ihtiyacını karşılamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Nüfus artışıyla birlikte iklim değişikliği, göç, birtakım daha önce adını hiç duymadığımız hastalıklar gibi hususların bizi kısıtlayacağını da düşünürsek buradaki risk faktörünü görmüş oluruz. Biz, bunların hepsini 'yeni normal' olarak niteledik ve Bakanlığımız bütün çalışmalarını buna göre dizayn etmeye başladı ve devam ediyor. "Nüfus artışıyla daha fazla su ve gıdaya ihtiyaç duyulacağının altını çizen Bakan Yumaklı, "Tarım politikalarımızı hem bugüne hem bundan sonraki döneme yani gelecek kuşaklara bırakacak bir vizyonla oluşturduk ve 2024-2028 Stratejik Plan'ımızı yayımladık." dedi.

Tarımda akılcı stratejiler

MÜSİAD Genel Başkanımız Mahmut Asmalı da tarımda akılcı stratejiler üretilmesi, alınan kararların da teknolojinin yol göstericiliğinde hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. "Çok ortaklı ve güçlü yapıların kurulması teşvik edilmeli" ifadesini kullanan Asmalı, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir yandan tarımda verimliliği korurken diğer yandan da çevremizin ve doğal kaynaklarımızın tükenip yok olmasını önlemek adına adımlar atmalıyız. Hatta bunları sürdürürken aynı zamanda ekonomik bir değer de üretmek zorundayız. Neslin, gıdanın, çevrenin ve ailenin korunması hayati önceliklerimizdendir. Bu hususların odak noktası da tarımdır. Birlik ruhuyla her karış toprağımızı ekeceğiz, her ağacımızı koruyacağız, her damla suyumuza hep birlikte sahip çıkacağız."

İnsanlığın geleceği için “ebedi” bir sektör

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da tarımın, insanlık tarihi kadar ezeli, insanlığın geleceği kadar da ebedi bir sektör olduğunu belirtti. Tarımda sanayiyle entegrasyonun sağlaması konusunda kentte örnek çalışmalar yapıldığını söyleyen Pehlivan, "Ağırlığı narenciye olmakla birlikte toplam 6 milyon tonluk üretim hacmimiz var. İhracatta bu yıl 7'nci sıraya yükseldik. İhracat rakamlarımızın da önemli bir kısmını tarımsal ürünler teşkil ediyor. Tarıma önem vermemiz gerektiğini, toprağı korumanın günümüzü ve geleceği korumak anlamına geldiğini, toprağı korumanın en etkin yolunun da bilinçli tarım olduğunu biliyoruz." şeklinde konuştu.

MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen ise; 

MÜSİAD gibi yerli ve milli değerlere bağlı sivil toplum örgütleri gençlere tarımın stratejik önemini ve ticari boyutunu anlatmak için çalışmalar yapmalıdır. MÜSİAD olarak bu tür çalışmalar yaptığımızı ve daha iyisini ve daha fazlasını da yapacağımızı paylaşmak istiyorum. Bu minvalde yakın zamanda hamisi olduğumuz lisenin tarım sınıfı öğrencileri ile Manisa Salihli jeotermal topraksız sera ziyaretleri gerçekleştirdik. Tarım sınıfı öğrencilerimizin tarıma olan bakış açılarının ve tarımda çalışma isteklerinin olumlu anlamda çok değişim olduğunu söyleyerek, Tarımın stratejik önemini vurguladı.

2050 yılına baktığımızda dünya nüfusunun günümüze oranla %35 artacağını ve önümüzdeki dönemde kişi başı tüketimin artacağı göz önünde bulundurduğumuzda gıdaya sağlıklı ulaşım  için 2050 yılına geldiğimiz de tüm dünyada tarımsal üretimde %70 oranında artış öngörülmelidir. Girdi maliyetlerin yüksekliği suyun her geçen gün azaldığı küresel ısınmanın vb konuların aleyhte olduğu bir dönemde tarımsal üretimde  %70 artışın nasıl yapılabileceği hususu dünya gündeminde tutulması gereken en önemli konulardan biri olduğuna değinen MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, MÜSİAD olarak bu tür çalışmaların her zaman daha iyisinin ve daha fazlasının yapılması konusunda destekçisi olduğunu söyleyerek konuşmasını noktaladı. 

Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı, ihracata katkı sunan sektör temsilcilerine plaket verdi. MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı da Yumaklı'ya tablo hediye etti. Programa, AK Parti MKYK Üyesi Mustafa Sever, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı ve Havva Sibel Söylemez, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ile Cumhur İttifakı'nın Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan da katıldı. Toplantının ardından Bakan Yumaklı, Karaduvar Balıkçı Barınağı’nı ziyaret etti. Yumaklı, burada inceleme yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi, bilgi alışverişinde bulundu.