Sınır Güvenliğinin Sağlanması Milli Radar Sistemlerinin Geliştirilmesiyle Mümkün

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi tarafından yerli ve milli savunma sanayisinin gelişimini desteklemek ve ihracat potansiyelini artırmak amacıyla düzenlenen 2'nci Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi, bakanlar, komutanlar ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Ankara’da başladı.

Hilton Garden Inn Ankara Oteli'nde düzenlenen ve iki gün boyunca devam edecek zirvenin açılışına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın da aralarında olduğu yetkililer ve davetliler katıldı.

Etkinliğin ev sahipliğini yapan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, açılışta yaptığı konuşmada, savunma sanayisinin, çıktıları açısından pek çok sektörü, hem teknoloji hem de ara malı açısından beslediğini söyledi.

Savunma sanayisinde milli üretim ve teknoloji kapasitesine ulaşmanın, artan tehdit algıları karşısında daha hızlı refleks verebilme kapasitesi oluşturduğunu belirten Kaan, "Askeri radar ve sınır güvenliği, tehdit algılamalarının karşılanmasında ve hızlı istihbarat süreçlerinin işletilmesinde oldukça hayati bir önem arz etmektedir. Sınırlarımızın güvenliğini sağlamada yüksek teknolojiye sahip milli izleme ve tespit sistemleri, hava savunma top ve füze sistemleri, havadan keşif ve gözetleme, deniz platformları ve gözetleme sistemlerinin milli olarak üretilmesi ileri radar teknolojileriyle mümkün olmaktadır." dedi.

Savunma sanayisinde üyelerinin başarılı çalışmalara imza attığını vurgulayan Kaan, daha çok firmanın bu alana kanalize olacağına inandıklarını dile getirdi.

Kaan, savunma sanayisini baz alan ortaklıklar kurduklarına işaret ederek, "Büyük ölçekli Sermaye Ortaklıkları Komitemiz, birebir savunma sanayisi üzerinde ortaklık kavramı üzerinden yürümektedir. Ölçek büyüklüğünün esas olduğu bu alanda KOBİ yapılarını geliştirmek ve savunma yan sanayisi yatırımları için ayrı bir milli unsur oluşturmak çıkış noktamızdır." diye konuştu.

"Ankara'da Savunma Sanayi Serbest Bölgesi Kurulmalı"

MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar da sektörde faaliyet gösteren birçok şirketin faaliyetlerini Ankara'dan yürüttüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ankara'da Savunma Sanayi Serbest Bölgesi kurulmasını talep ediyoruz. Savunma sanayisinde kullanılan ürünlerin yerlilik oranlarının artırılması da taleplerimizden biri. İhale şartnamelerinin buna göre tasarlanması yerli ve milli savunma sektörünün gelişmesi için önemlidir. KOBİ'lerin savunma sanayisi için tedarikçi olmalarının önü açılmalıdır."

Savunma sektöründe teknolojinin geliştirilmesi ve yazılım gibi ürünlerin daha etkin üretilmesi için beyin göçünün tersine çevrilmesi gerektiğini belirten Acar, savunma sanayisinde yerli ve milli üretimin stratejik ve güvenlik açısından hayati derecede önemli olduğunu bildirdi.

Önemli Olan Dışa Bağımlılığın Azalması

Zirvede konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Türkiye’nin iç güvenliğini yakından ilgilendiren konulara ilişkin önemli mesajlar verdi. Soylu, Türkiye'nin güvenliğini sağlama konusunda değişen tehdit parametrelerine rağmen çok farklı bir strateji ve eylem bütünlüğü içerisinde olduğuna dikkati çekerek, burada önemli olanın Türkiye'nin güvenlik adımlarını atarken paydaş sayısını artırması ve dışa bağımlılığını azaltması olduğunu vurguladı.

15 Temmuz darbe girişimi sürecinde içi boşaltılan Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının bugün saniyede 100 milyon fotoğrafı tarayabilme kapasitesine sahip olduğunu aktaran Soylu, bu sayıya ancak dünyanın önde gelen istihbarat teşkilatlarında ulaşılabildiğini bildirdi.

“Başarı Evvela İlham ve İnanmaklar Olur”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Türkiye'nin bugün kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde dost ve kardeş ülkelerin taleplerini de karşılayacak duruma geldiğini dile getirdi.Türkiye’nin savunma sanayindeki ihracatın 2,5 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Akar, Geçen pazar dost ve kardeş Pakistan ile MİLGEM Projesi kapsamında ilk sac kesme töreninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirildiğini kaydetti. Akar, "Halihazırda birçok projemizin çalışması da tüm hızıyla devam etmektedir. Yerlilik ve millilik sözle değil icraatla olur. Atalarımızın dediği gibi 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz'. Bütün bu işleri kendisini, ülkesine ve milletine adamış devlet adamı, bürokrat, işçi, memur, mühendis ve kendi insanının gücüne, yeteneklerine güvenen siz sanayici, iş adamlarımızla gerçekleştirdik ve bundan sonra da gerçekleştireceğiz. Ama bütün bunlar yeterli mi? Kesinlikle hayır. Şüphesiz başarı, evvela ilham ve inanmakla olur. Dolayısıyla ilham ve inanç istiyoruz. Lakin sadece bunlar yeterli değil. Bir ürün ortaya koyabilmek için inanmanın yanı sıra çok çalışmak zorunda olduğumuz da bir gerçektir. Yani, daha çok çalışacağız ve inşallah daha çok üreteceğiz."

Yeni Projeler Görücüye Çıktı

Sektörün gündemine ilişkin konularda oturumların düzenlendiği zirve kapsamında fuar alanı da oluşturuldu. Fuarda, radar teknolojilerindeki son trendler ve sınır güvenliği alanındaki en yeni projeler tanıtılıyor.