MÜSİAD İLE ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) arasında, kenevir yetiştiriciliği başta olmak üzere "Endüstriyel Tarım Bitkileri" alanında iş birliği protokolü imzalandı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon'daki imza törenine; MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Samsun Valisi Osman Kaymak, eski Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Akademi ve İş Dünyası Sahip Olduğu Birikim ve Tecrübeyi Birleştirmeli

İmza töreninde söz alan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, akademi ve iş dünyasının sahip olduğu birikim ve tecrübeyi birleştirip bir güç oluşturulması gerektiğini belirterek "Bizler ülkemizin üreterek büyümesini desteklediğimiz gibi bu doğrultuda adımlar atıyoruz. Tüm yaptığımız çalışmaların sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz. Bunlardan biri, Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle gündeme gelen kenevir üretimi konusu. Bu konuyu, iş dünyası ve sanayi heyecanla karşıladı. Kenevir birçok sanayi ürününde kullanılan ekonomik değeri yüksek bir bitki. Kenevir bitkisinin Anadolu'daki varlığı yüzyıllar öncesine dayanıyor. Anadolu'daki tür; diğer çeşitlere göre kalitesi ve yüksek verimliliği ile ön plana çıkıyor. Üniversitemizin endüstriyel kenevir tohumunu üretmesiyle birlikte sanayide önemli bir ham maddenin üretimini de elimizde bulundurmuş olacağız. Tüm bu süreçlerin kontrollü bir şekilde devam etmesi için güzel bir adım atıldı. Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulma çalışmalarını başlattık. Yerli ve millî kenevir üretimi çalışmalarının Samsun'da yapılması bizi mutlu ediyor. Üniversitemizle endüstriyel bitkilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi adına yapacağımız bu iş birliği daha büyük bir önem kazanıyor." dedi.

“Üniversite-sanayi hızlı bir şekilde birbirine yaklaşıyor”

Üniversite-sanayi iş birliğinin önemine değinen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise “Gelişmiş ülkelerin en önemli özelliklerinden birisi, üniversite-sanayi iş birliklerini güçlü bir şekilde tesis etmiş olmaları ve bunu da aktif bir şekilde uygulamalarıdır. Bir tarafta iyi yetişmiş, görevi araştırmak olan yüksek düzeydeki beyinler; diğer tarafta da üretime dönük özellikleriyle gelişmiş, belli bütçe imkânlarına sahip müteşebbis bir ruh. Bu ikisini bir araya getirmemek büyük bir eksiklikti. Bunu da uzun bir süredir fark etmiş durumdayız ve bunu kapatmak için de her iki taraf hızlı bir şekilde birbirine yaklaşıyor. Bu anlamda MÜSİAD ile bugün atacağımız imzanın güzel sonuçlara vesile olacağını ümit ediyorum.” diye konuştu.

“Herkes bu ürünün peşine düştü”

Kenevir konusunda Samsun'da çok önemli gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Samsun Valisi Osman Kaymak da "Kenevir tohumu konusunun gündeme gelmesinden sonra herkes bu ürünün peşine düştü. Bu ürünün dışarıdan gelen ürünlerle karışmaması için çiftçilerimize; Tarım ve Orman İl Müdürlüğü dışında ürünün dışarı satılmaması önerisinde bulunduk. Çiftçilerimizle sözleşme yaparak imal edilecek ürünleri alıyoruz. Şu an 450 dekar daha ekim yapıldı. 15 ton tohum elde edeceğiz. Önümüzdeki sene 5 bin dekarda üretim yapılacak. 23 yıl içerisinde tohumlar düzenli ve kontrollü bir şekilde çoğaltılacak." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Samsun Valisi Osman Kaymak ve OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve tarafından iş birliği protokolü imzalandı.