STARTUP YATIRIMCILIĞI KONFERANSI MÜSİAD’DA DÜZENLENDİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Dijital Dönüşüm Komitesince Genel Merkez binasında “Startup Yatırımcılığı Konferansı” programı düzenlendi.

Bilişim Vadisi Kurumsal Gelişim Vadisi Genel Müdürü Emre Yıldız, MÜSİAD Dijital Dönüşüm Komitesi Başkanı Fahrettin Oylum, MÜSİAD Maden ve Enerji Yönetimi Komitesi Başkanı Cihad Terzioğlu, MÜSİAD Ekonomi Güvenliği ve Regülasyon Komitesi Başkanı Osman Çalışkan, Mentors Network Turkey Kurucu Mehmet Onarcan, Tarvenn Venturess CEO’su Mustafa Kopuk, Bilişim Vadisi Kurumsal Gelişim Müdürü Emre Yıldız, Sertifier Kurucusu Arda Helvacılar, Earnado Kurucusu Barış Korkmaz, BTM İstanbul Direktörü İbrahim Elbaşı ve Startupfon Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı’ nın katılımlarıyla gerçekleştirilen programda, “Yeni Nesil Girişimcilik Yeni Nesil Yatırımcılık”, “Startup Yatırımcılığı Türleri” ve “Girişimcilerin Gözünden Başarısızlık ve Başarı” gibi konular ele alındı.

Yeni Trend: Fikir Göçü

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Ortaklık Geliştirme ve Koordinasyon Üst Kurulu Başkanı Hikmet Köse, yetişmiş insanların global ölçekli firmaların radarına girdiğini ve nitelikli iş gücümüzün global firmalar tarafından transfer edildiğini belirtti. 

Günümüzde “beyin göçü” kavramının da değişmeye başladığını kaydeden Köse, artık “fikir göçü” kavramının yeni trend haline geldiğini kaydetti. Global firmaların çok ucuz maliyetlerle nitelikli insanların ürettiği fikirleri satın aldığını vurgulayan Köse, bu noktada girişimcilerimizin küresel güçlerin değirmenine su taşıdığına dikkat çekti. Kendi medeniyetimizin yeniden inşasında girişim ve fikir aşamasının stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Köse, Startup ve girişimcilik konularında ne pahasına olursa olsun kendi ülkemize ve değerlerimize katkı sağlanması gerektiğine değindi. 

Startuplar Cazibe Merkezi Haline Getirilmeli

Hikmet Köse’nin ardından kürsüye gelen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi Yöneticisi İbrahim Elbaşı, girişimcilik kavramının inovasyon odaklı, yenilikçi işleri maksimize eden, girişimi değil girişimciyi ele alan bir yaklaşıma doğru evirildiğini vurguladı. Elbaşı, “Yeni Nesil Girişimcilik” olarak nitelendirilen bu yeni dönemde fırsatları görmek, uygulayıcı olmak, atik davranmak ve sürdürülebilir olmak gibi kavramların ön plana çıktığını vurguladı.

Her teknolojik yatırımın “girişim” anlamına gelmediğini ifade eden Elbaşı, inovasyon teriminin teknolojiyi de çerçeveleyen bir kavram olduğuna dikkat çekti.  Yakın dönemde devletimizin başlattığı “Milli Teknoloji Hamlesi” ile ülkemizin politikasının teknoloji ve Startup odaklı bir eksene kaydığını kaydeden Elbaşı, Startupların bir cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yatırımcılar Klasik Yatırım Anlayışından Sıyrılmalı

Açılış konuşmalarının ardından geçilen panel oturumunda konuşan MÜSİAD Ekonomi Güvenliği ve Regülasyon Komitesi Başkanı Osman Çalışkan yeni nesil girişimcilik ve yeni nesil yatırımcılık konuları üzerine değerlendirmelerde bulundu. 

Girişimcilik kavramının tarihi süreç içerisinde, esnaf sınıfı oluşturma, endüstriyel şirketler kurma ve holdingleşme gibi aşamalardan geçtiğini belirten Çalışkan, günümüzde bu durumun aşırı büyümüş firmalarla yeni girişimcilerin bir araya gelmesi boyutuna ulaştığını kaydetti.

Girişimcilik için en temel şartın deneyim olduğuna dikkat çeken Çalışkan, girişimcilerin iş yapmak istediği alanda yetkin ve tecrübeli olmasının başarı için temel kriter olduğunu kaydetti. Girişimcilerin iş yapacağı sektörün her ayrıntısına hakim olmasının sektörel anlamda körlüğe neden olabileceğini vurgulayan Çalışkan, bilgi eksikliğinin bu yönüyle farklı bir bakış açısının üretilmesi noktasında avantaj sunabileceğine dikkat çekti. 

Yatırımcıların artık klasik sanayici anlayışından sıyrılması gerektiğini vurgulayan Çalışkan, yetkinlik ve liyakat konusundaki eksikliklerimizi giderdiğimizde Batılı devletlerle yarışabileceğimize dikkat çekti. 

Çalışkan, entelektüel sermaye denilen bir geçiş sürecinin üretilmeye çalışıldığını ve bunun kurgusallaştırılmaya çalışıldığını aktararak, bunu uygulamada bazı ülkelerin daha iyi olduğunu söyledi.

Startupların, birtakım kuralları, kanunları, sınırları çok fazla kabul etmediğini ifade eden Çalışkan, Startupların henüz tanımları belli olmayan bir alanda girişimde bulunan, o tanımsız alanı dolduran şirketler olduğuna işaret etti.

Mentors Network Turkey Kurucusu Mehmet Onarcan ise Startup yatırımcılığı türleri hakkında bilgi verdi. Melek Yatırımcılık veya Erken Aşama Yatırımcılık konuları üzerine değerlendirmelerde bulunan Onarcan, mentörlük kavramının girişimciler üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi. 

En Akıllıca Çözüm Startup Yatırımı

Startup Yatırımcıluğı Serüveni oturumunda konuşan Startupfon Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı ve Tarvenn Venturess CEO Mustafa Kopuk sektöre ilişkin deneyimlerini paylaştı. 

Şu an hangi sektörde iş yapılıyor olursa olsun, yakın dönemde dijital dönüşümün etkisiyle devrime uğrayacağına dikkat çeken Çıracı, en akıllıca çözümün yeni Startup ve girişimlere yatırım yapılması olduğunu belirtti.

Türkiye’de yüz girişimden sadece 1 tanesinin başarılı olduğunu belirten Çıracı, Türkiye’de girişimcilerin “başarısız olmadığını”  adeta “zombi” olduklarını vurguladı. Yatırımcıların herhangi bir girişime yatırım yaparken bu iş için doğru adamı seçmesinin elzem olduğunu kaydeden Çıracı, önemli olan işi batırmadan, başarısız olmadan öğrenmek olduğuna işaret etti. 

Tarvenn Venturess CEO Mustafa Kopuk ise yatırımcıların klasik yatırım anlayışından sıyırılarak Startup konusuna eğilmesi gerektiğini vurguladı. ABD’deki profesyonel yatırımcıların kazancının %5’ini risk sermayesine yatırdığına dikkat çeken Kopuk, Türkiye’de yatırımcıların kendini yatırım yaptığı girişimlerin sahibi gibi sandığını, öncelikli olarak bu algının değişmesi gerektiğini vurguladı.

Panelin son oturumunda konuşan Bilişim Vadisi Kurumsal Gelişim Müdürü Emre Yıldız, Sertifier Kurucu Arda Helvacılar ve Earnado Kurucu Barış Korkmaz ise başarısızlık ve başarı konuları hakkında bilgilendirme yaptı.